1941 (Leven in bezet Nederland) (Dutch Edition) by Robin te Slaa,NIOD Instituut voor Oorlogs- Holocaust- en PDF

By Robin te Slaa,NIOD Instituut voor Oorlogs- Holocaust- en Genocidestud

ISBN-10: 9000349680

ISBN-13: 9789000349685

Geselecteerd door NRC Handelsblad als 'beste boek zomer 2016'.

Rijk geïllustreerd met uniek beeldmateriaal uit de beeldbank van het NIOD

In het tweede deel van de zesdelige serie over het dagelijks leven in Nederland tijdens de Tweede Wereldoorlog wordt nuchter en zakelijk aangetoond hoe in 1941 de illusie van een ‘correcte’ bezetting voorgoed used to be verdwenen en hoe ook de NSB agressiever werd.

Na de Februaristaking laat de Duitse bezetter zijn masker vallen. Nederland moet 'nazificeren'. De Nederlanders ondervinden in hun werk, vrije tijd en op straat steeds meer hoe het is om onder een dictatuur te leven. Duizenden verenigingen en stichtingen worden gedwongen opgeheven. Het dagelijks leven wordt schraal, veel producten worden gerantsoeneerd, zoals aardappelen, chocola en sigaretten. Bovendien volgen de anti-Joodse maatregelen elkaar in dit jaar in snel pace op. Joden worden in de loop van 1941 op alle fronten buiten de samenleving gesloten. Maatschappelijk isolement als eerste stap richting deportatie.

Robin te Slaa (1969) is historicus en publicist. Hij schreef voor different kranten, tijdschriften en boeken bijdragen over geschiedenis. Te Slaa publiceerde samen met Edwin Klijn in 2009 de studie De NSB. Ontstaan en opkomst van de Nationaal-Socialistische Beweging, 1931-1935. Het boek kreeg lovende recensies en werd genomineerd voor de shortlist van de Libris Geschiedenis Prijs. In 2012 verscheen zijn boek Is Wilders een fascist?, dat eveneens goed ontvangen werd.

'Ogenschijnlijk kleine anekdotes gebruikt Te Slaa om grote gebeurtenissen te illustreren.' **** NRC Handelsblad 

'Een absolute aanrader deze studie.' Historisch Nieuwsblad

'Historicus Robin te Slaa corrigeert het beeld van de wegkijkende Nederlanders.' de Volkskrant

'1941. Het masker valt vervalt niet in het oude schema van goed as opposed to fout. Het laat wel zien dat goede Nederlanders niet zo grijs waren als wel wordt beweerd, en dat de foute Nederlanders soms nog fouter waren dan gedacht ... kritisch en verhelderend.' Nederlands Dagblad

Show description

Read Online or Download 1941 (Leven in bezet Nederland) (Dutch Edition) PDF

Best dutch ebooks books

New PDF release: De schrift betwist (Dutch Edition)

God, geloof en de Bijbel. Wie kan meer gefundeerd over deze zaken schrijven dan een afvallige? De Schrift betwist is een verzameling controversiële bijbeloverdenkingen die Maarten t Hart eerder publiceerde onder de titels Wie God verlaat heeft niets te vrezen en De bril van God. Een revelatie voor dedicate christenen en wankelmoedigen, een hart onder de riem voor de regelrechte goddelozen.

New PDF release: Nooit meer zaterdag (Dutch Edition)

Kun je ooit nog gelukkig worden als in één klap alles wat je liefhebt wordt weggevaagd? Als je beide zoons bij een vreselijk autoongeluk om het leven komen? Michel Boerebach tekende samen met Rob Pietersen het verhaalop van een verslagen vader die worstelt met het leven en zijn herinneringen, en soms, heel soms, toch weer kan genieten van een mooi doelpunt.

Read e-book online Hondje de enige echte (Dutch Edition) PDF

Hondje is geen merkhondje. Geen ras of soort. Van Hondje is er maar één. Hij is niet groot of klein. Hondje is een groot guy in een klein lijf. Hij heeft geen baas of huis. Hondje is de baas over zichzelf. Hij doet wat hij zelf wil. Het liefst iedere dag zijn natte neus achterna. Op zoek naar avontuur en eten!

Hoe word ik wereldfietser? (Dutch Edition) by Marja Kerst,Pim Verver PDF

Op reis vertrekken met de fiets Wat beweegt de wereldfietser? Is het zwaar? Is het een ervaring waardoor je verandert? Kan ik het ook? In dit boek geven doorgewinterde fietsers een antwoord op deze en talloze andere vragen. Lees hun boeiende verhalen en doe je voordeel met hun praktische adviezen. De Vlaamse fietsdiva's Nicole Dierckx en Ingrid De Wilde vertellen over hun allermooiste ontmoeting en geven raad over veiligheid.

Extra resources for 1941 (Leven in bezet Nederland) (Dutch Edition)

Example text

Download PDF sample

1941 (Leven in bezet Nederland) (Dutch Edition) by Robin te Slaa,NIOD Instituut voor Oorlogs- Holocaust- en Genocidestud


by Christopher
4.3

Rated 4.41 of 5 – based on 7 votes